
Eet jij op basis van je hongergevoel? Of maak je keuzes vanuit je kritische verstand, die je de hele dag vertelt wat, wanneer en hoeveel je wel of niet mag eten? Als je jouw hongergevoel niet durft te vertrouwen, dan is deze blog voor jou. In deze blog leg ik uit wat honger is en hoe je dit gevoel weer kunt leren vertrouwen.
Wat is honger?
Honger is het natuurlijke signaal van ons lichaam, wat aangeeft dat er behoefte aan energie en voedingstoffen is. Honger ontstaat geleidelijk, na een tijdje niet te hebben gegeten. Het wordt gedreven door een lichamelijke behoefte aan voedsel. Honger voelt niet direct dringend, maar neemt wel toe over tijd. Het is er om aan te geven dat we op korte termijn iets moeten eten. Na voedzaam en voldoende eten gaat honger over in verzadiging. Dat duurt ongeveer 20 minuten. Een hongergevoel is een veilig en effectief signaal van ons lichaam.
In je hoofd leven
Als we teveel in ons hoofd leven, verliezen we soms het contact met ons lichaam. Je kunt daardoor minder signalen uit je lichaam ervaren. Ook kan het zijn dat je signalen wel ervaart, maar er niet op reageert of ze bewust onderdrukt. Je kunt geneigd zijn om door te blijven gaan terwijl je moe bent, te weinig te eten terwijl je honger hebt of juist teveel te eten terwijl je geen honger hebt.
Hoe gaat het met jouw hongergevoel?
Als we gezond zijn, regelmatig eten, bewegen en voldoende slapen, is ons hongergevoel goed geregeld. Er zijn ook situaties dat het hongergevoel anders wordt geregeld, bijvoorbeeld:
- Als je veel stress hebt, kun je een spreekwoordelijke knoop in je maag hebben en daardoor minder honger ervaren. Ook kan stress ervoor zorgen dat je hunkert naar snelle energie uit suiker- en vetrijk eten.
- Als je obesitas of diabetes hebt en al lange tijd kampt met ongezonde eetgewoonten, kun je een toegenomen hongergevoel ervaren.
- Als je ondergewicht of ondervoeding hebt en je hongergevoel al lange tijd bewust hebt onderdrukt, kun je het contact met je hongergevoel tijdelijk kwijt zijn.
- Ook als je regelmatig eetbuien met controle verlies hebt, kan je hongergevoel uit balans zijn.
Contact met je lichaam
Signalen van ons lichaam zijn er om ons aan te zetten tot zelfzorg. Als je de signalen herkent en er goed op reageert, zul je meer balans voelen in energie en rust. Zowel in je lichaam, als in je hoofd. Je kunt leren samenwerken met je lichaam, op het moment dat je het zinloze gevecht ermee stopt. Door met je lichaam te gaan samenwerken en er beter voor te gaan zorgen, zul je merken dat je eet- en leefstijl een stuk relaxter wordt en jij meer kunt genieten van eten en drinken.

Hoe krijg je jouw hongergevoel (weer) in balans?
- Regelmatig, voedzaam en voldoende eten
- In beweging zijn met iets wat je leuk vind om te doen
- Momenten van rust in je dag
- Voldoende slapen
Afhankelijk van jouw situatie kunnen er verschillende vaardigheden zijn om te trainen, welke helpen bij het toelaten van- en reageren op je hongergevoel:
- Stilstaan bij wat belangrijk voor je is;
- Tijd en aandacht investeren in datgene wat je belangrijk vindt;
- Ruimte maken voor- en accepteren van lichamelijke gevoelens;
- Afstand nemen van niet-helpende gedachten;
- Aandacht voor het hier en nu.
Wil je graag je gedrag veranderen, maar loop je vast in automatische patronen of gedachten en lukt het niet alleen? Neem dan contact op om een afspraak te maken. Ik begeleid je er graag bij.