Eetstoornissen
Een eetstoornis zorgt voor een obsessieve focus op eten, gewicht en het lichaamsbeeld. De drie bekendste eetstoornissen zijn anorexia nervosa, boulimia nervosa en de eetbuistoornis.
Anorexia Nervosa
Door anorexia nervosa kijk je op een verstoorde manier naar je eigen lichaam. Je voelt je dik terwijl je in werkelijkheid ondergewicht hebt of ondervoed bent. Je bent bang om dik te worden en zoekt controle in je eetgedrag. Het kan zijn dat je door deze angst je hongergevoel onderdrukt, calorieën telt, vaak op de weegschaal staat, tussendoortjes of maaltijden overslaat, vaak je spiegelbeeld checkt, dwangmatig beweegt, laxeermiddelen gebruikt of zelfopgewekt braakt. Je hebt constant kritische gedachten over (niet) eten en je gewicht. De weegschaal is vaak bepalend voor hoe jij je voelt over jezelf.
Boulimia Nervosa
Door boulimia nervosa heb je regelmatig last van (stiekeme) eetbuien. Tijdens een eetbui eet je in korte tijd enorm veel voedsel en heb je het gevoel dat je niet kunt stoppen of volledig de controle over jezelf verliest. Na de eetbui ontstaat al snel een gevoel van zwak zijn. Je schaamt je en voelt je schuldig over je eetgedrag. Om het voedsel kwijt te raken spuug je het uit, slik je laxeermiddelen of ga je dwangmatig sporten. Je hebt constant kritische gedachten over eten en je gewicht. Meestal hebben mensen met boulimia nervosa een gezond gewicht, licht overgewicht of een jojo gewicht. Wel kan sprake zijn van ondervoeding. De weegschaal is vaak bepalend voor hoe jij je voelt over jezelf.
Binge Eating Disorder / Eetbuistoornis
Bij een eetbuistoornis heb je regelmatig last van (stiekeme) eetbuien. Tijdens een eetbui eet je in een korte tijd enorm veel en heb je het gevoel dat je niet kunt stoppen of volledig de controle over jezelf verliest. Na de eetbui voel je je zwak en schuldig. Je hebt last van alles of niets denken en belandt daarom steeds weer in dezelfde situatie. Meestal hebben mensen met een eetbuistoornis last van snelle gewichtstoename, overgewicht of obesitas. Daarmee is het risico op of het hebben van diabetes mellitus, een hoog cholesterol of hoge bloeddruk bij deze eetstoornis groter.
Hoe ontstaat een eetstoornis?
Een eetstoornis ontstaat vaak door een combinatie van factoren. Erfelijke aanleg, omgeving, persoonlijke eigenschappen of heftige gebeurtenissen zoals verwaarlozing, een scheiding of misbruik kunnen ten grondslag liggen aan de ontwikkeling van een eetstoornis. Voordat de eetstoornis tot uiting komt heeft iemand vaak al langere tijd last van een negatief zelfbeeld, angst, onzekerheid, schaamte, eenzaamheid of schuldgevoelens.
Gevolgen
Een eetstoornis beperkt je in het kunnen genieten van het leven. Het heeft veel invloed op je eigen leven en dat van de mensen om je heen. Ook kunnen er ernstige lichamelijke gevolgen ontstaan door de verstoorde omgang met eten.
Hulp inschakelen
Schakel op tijd hulp in van een huisarts, gespecialiseerde diëtist en psycholoog. De kans op herstel is veel groter wanneer je op tijd hulp zoekt. Twijfel je of je een eetstoornis hebt of vermoed je dat je een eetstoornis hebt? Neem ook dan contact op.