Alles of niets denken

‘Vanaf nu geen koeken meer! Vanaf morgen eet ik alleen nog maar gezond.’ Vervolgens eet je één koekje en denk je dat je het volledig hebt verpest. Bij alles of niets denken, ook wel zwart wit-denken of goed-fout denken, zie je twee uitersten en niets daar tussenin. Vaak komt alles of niets denken voort vanuit perfectionisme. Je wilt alles in één keer goed doen en stelt daardoor een onrealistisch doel. Met een sterke wilskracht lukt het misschien wel even om je radicale verandering vol te houden, maar alles of niets denken eindigt vrijwel altijd in een teleurstelling. Nieuwe gewoonten aanleren en deze volhouden op de lange termijn, vraagt namelijk om succesfactoren:

  • Bewustwording
  • Haalbare doelen stellen
  • Tijd en aandacht
  • Oefenen en herhalen
  • Vallen en opstaan
  • Aanmoediging en beloning
  • Mild naar jezelf zijn

Bewustwording

Onderzoek welke patronen je hebt in je eetgedrag en je leefstijl. Welke patronen helpen je om goed in je vel te zitten? En welke patronen helpen je daar niet bij? Door je bewust te worden hiervan kun je je strategie gaan bepalen.

Haalbare doelen stellen

Alles start met een duidelijke doelstelling. Wat wil je bereiken? Deel je hoofddoel op in subdoelen. Vanuit daar kun je actiepunten gaan opschrijven in een stappenplan. Kleine stapjes die haalbaar en concreet zijn. Deel je stappen in op volgorde van minst moeilijk naar meest moeilijk. Een voorbeeld kan zijn: ik ga rustig eten en goed kauwen. Kies de meest eenvoudige stap om mee te beginnen, waarvan je bijna zeker weet dat het je zal lukken. Ga stap voor stap aan de slag met je plan. Door succesmomentjes te creëren in je veranderproces groeit je zelfvertrouwen en wordt het veel leuker om doelen na te streven!

Tijd en aandacht, oefenen en herhalen

Over een gewoonte hoef je niet na te denken. Het gaat vaak automatisch. Denk aan het strikken van je veters voordat je de deur uitgaat of het poetsen van je tanden voordat je gaat slapen. Een gewoonte zit in je automatische patroon. Om een nieuwe gewoonte in je automatische patroon te ‘programmeren’ zal dat in het begin veel tijd, aandacht, oefening en herhaling vragen. Het duurt ongeveer 2 maanden voordat je een nieuwe gewoonte eigen hebt gemaakt. Je nieuwe gewoonte inzetten kost daarna veel minder moeite. Geduld is dus écht een schone zaak!

Vallen en opstaan

Als je iets nieuws aan het leren bent, is het onmogelijk dat het meteen alleen maar goed gaat. Een ‘foutje’ kun je zien als een kans om te groeien in je veranderproces. Kijk naar de situatie zonder oordeel en bedenk hoe je het een volgende keer anders kunt doen. De fout ingaan betekent absoluut niet dat je gefaald hebt of terug bij af bent. Vallen en opstaan is menselijk hoort nu eenmaal bij verandering.

Aanmoediging en beloning

Iets nieuws aanleren wordt leuker als je jezelf kunt aanmoedigen en wanneer je jouw omgeving erbij betrekt. Neem iemand in vertrouwen en deel met diegene het stapje of korte termijn doel waar je de komende tijd mee aan de slag gaat. Zet een beloning voor jezelf in het vooruitzicht. Daarmee vergroot je de kans dat je je doel bereikt én vergroot je het succes gevoel waardoor je zelfvertrouwen groeit. Is het gelukt om je aan je doel te houden? Beloon je harde werk met iets leuks, denk aan een tijdschrift, een lekkere bos bloemen, een avondje uit of een massage.

Mild naar jezelf zijn

Kritische gedachten kunnen als beren op de weg staan richting je doel. ‘Wat heb je nu weer gedaan? Zo gaat het je toch nooit lukken. Je kunt er net zo goed helemaal mee stoppen.’ Het grootste wapen tegen dit soort gedachten is het vinden van een vriendelijk weerwoord.

‘Nou ja, ik heb iets gedaan wat ik niet van plan was. Dat is niet zo’n ramp. Ik kan meteen de draad weer oppakken.’

Geef jezelf die liefdevolle schop onder je kont en richt je vooral op je succes ervaringen. Een bemoedigende toon helpt je verder. Elk moment is weer een nieuwe kans.